سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اقلیم شناسی دربرنامه ریزی محیطی

طوفان سندی (Hurricane Sandy) طوفان بسیار شدیدی که در تاریخ 22 اکتبر 2012 از دریای کارائیب آغاز سواحل جامائیکا، هائیتی، باهاما، کوبا و جمهوری دومینیکن را طی نموده وسپس بطرف سواحل شرقی و شمال شرقی آمریکا کشیده شد. این طوفان شدید ترین طوفان چند سال اخیر این منطقه بوده و که خسارت بسیاری به جا گذاشته است.

    در حالی که شمار تلفات طوفان «سندی» در آمریکا 109 تن اعلام شده است، شهردار نیویورک از احتمال افزایش تلفات خبر داد.  «مایکل بلومبرگ» شهردار نیویورک گفت: تنها در این شهر تعداد 41 تن جان خود را بر اثر طوفان «سندی» از دست داده‌اند اما احتمال افزایش تلفات بالاست. خبرگزاری شینهوا نیز نوشت: طوفان «سندی» برق بیش از 4.6 میلیون خانه و دفاتر اداری را قطع کرده است و بیش از 50 میلیارد دلار به این کشور خسارت وارد کرده است. با گذشت چند روز از وقوع این طوفان، فعالیت بخشی از قطارهای مسافربری مجددا آغاز شده است و سه فرودگاه این کشور خدمات‌رسانی محدود خود را آغاز کرده‌اند. همچنین در پی وقوع طوفان «سندی»، «مایکل بلومبرگ» از لغو برنامه دو ماراتن سالانه در جزیره «استاتن» خبر داد. به گزارش ایسنا به نقل از NBC  ، قرار بوده است این ماراتن طبق روال سال‌های گذشته روز یکشنبه در جزیره «استاتن» برگزار شود، اما از آنجایی که این منطقه بیشترین آسیب را در این طوفان دیده است، اجرای دو ماراتن لغو شد.

 

  سه عامل کلیدی در شکل گیری ابر توفان "سندی" نقش اصلی را ایفا کرده و این شرایط نادر، توجه دانشمندان را به خود جلب کرده است. اما نکته‌ای که پژوهشگران همچنان نسبت به آن دچار تردید هستند، بزرگی نقش تغییرات آب و هوایی در ایجاد چنین توفان سهمگینی است.نسبت دادن یک پدیده خاص به تغییرات آب و هوایی، حوزه‌ای فریبنده محسوب شده و برخی از دانشمندان هرگونه قضاوت درباره آن را زود می دانند. برخی دیگر از دانشمندان معتقدند گرمایش جهانی به توفان درجه یک سندی منجر شده، اما از دلایل آن محسوب نمی شود.

دلایل شکل گیری توفان سندی

 نخست، فصل توفان همچنان ادامه داشته که به معنای فعال بودن مناطق استوایی در ایجاد توفان است. این منشا توفان سندی است.با این وجود، توفان‌هایی مانند سندی به طور معمول پس از حرکت به سوی آب‌های سردتر و کم انرژی‌تر، نیروی خود را از دست می دهند. اما در این مورد، جریان کم فشار عمقی از قطب شمال، توفان را تغذیه کرده و با حرکت توفان به سمت شمال موجب تقویت آن شده است. این شرایط مشابه شرایط "توفان کامل" (Perfect Storm  ) در نوامبر 1991 است. اما این توفان هرگز وارد خشکی نشد.از این رو، سومین عامل آب و هوایی که سندی را تغذیه کرده، یک سامانه پر فشار است که مسیر توفان را به سمت خشکی تغییر داده و بدترین حالت قابل تصور را ایجاد کرده است. این سامانه پر فشار در شمال شرقی اقیانوس اطلس، حرکت سندی را به سمت خشکی تغییر داده است. بر همین اساس، همزمانی این سه عامل موجب شکل گیری چنین ابر توفانی شده و این شرایطی بسیار نادر است.

تغییرات آب و هوایی و توفان سندی

اما پرسش پیچیده‌تر که ذهن دانشمندان را به خود مشغول کرده، میزان تاثیر گرمایش جهانی در تقویت توفان سندی است. دلایلی وجود دارند که می توانند در افزایش قدرت سندی موثر باشند.توفان‌ها و گردبادهای استوایی نیروی خود را از تبخیر آب گرم دریافت می کنند. دمای سطحی آب اقیانوس‌ها طی یک قرن گذشته به میزان 0.5 درجه سانتیگراد افزایش یافته و این حقیقتی است که می تواند موجب تقویت شدت توفان شود. مطالعه‌ای که در ماه سپتامبر در نشریه "ژئوفیزیکال ریسرچ لترز" به چاپ رسید نیز نشان می دهد توفان‌ها و گردبادهای استوایی سریعتر از 25 سال گذشته شکل می گیرند.بنابر نتایج این مطالعه، از منظر جهانی، این توفان‌ها 9 ساعت زودتر به درجه سه می رسند که از بادهایی تا سرعت 208 کیلومتر در ساعت برخوردار هستند. گرم‌تر شدن آب سطح اقیانوس‌ها که از هوای گرم‌تر بالای اقیانوس ناشی می شود، نتیجه‌ای جز افزایش 4 درصدی رطوبت هوای اقیانوس‌ها نسبت به سطح سال‌های 1970 نداشته است. در مجموع، پیش بینی می شود این مساله خطر افزایش شدت توفان‌ها را تقویت کرده و به طور خاص به افزایش 5 تا 10 درصدی بارش باران ناشی از توفان‌ها شود.این در شرایطی است که به گفته کارشناسان، نشانه‌های توفان‌های درجه 3 و بالاتر بیش از پیش مشاهده شده، اما نسبت به تنوع طبیعی فوق العاده هر ساله توفان‌ها به واسطه الگوهای آب و هوایی ناشی از پدیده "ال نینو" نیز هشدار داده‌اند. از این رو، دانشمندان در نسبت دادن تغییرات آب و هوایی به توفان ویرانگر سندی محتاط هستند.

         کارشناسان آمریکایی برآورد کرده‌اند وقوع طوفان سندی در آمریکا به این کشور 50 میلیارد دلار خسارت وارد کرده است.خسارت‌های اقتصادی ناشی از طوفان سندی که در اوایل هفته جاری در آمریکا اتفاق افتاد به 50 میلیارد دلار خواهد رسید.کارشناسان آمریکایی که هزینه خسارات وارد شده به اموال، قطار زیرزمینی و نیروگاه‌های برق را برآورد کرده‌اند، گفته‌اند انتظار دارند خسارات ناشی از طوفان سندی بین 30 تا 50 میلیارد دلار شود.این کارشناسان گفته‌اند 10 تا 20 میلیارد دلار از این هزینه‌ها را شرکت‌های بیمه تأمین خواهند کرد.تخمین زده شده که طوفان سندی زندگی 50 میلیون نفر را مختل کرده و حدود 1 میلیون نفر را مجبور به تخلیه خانه‌هایشان کرده است.این طوفان در مسیر خود باعث ریزش باران‌های شدید، جاری شدن سیل، اختلال و قطع شبکه برق رسانی و در برخی نواحی ریزش برف شده است.نیویورک، از مراکز مهم تجاری ایالات متحده، از شهرهایی است که در مسیر حرکت طوفان سندی قرار دارد و خسارات گسترده‌ای دیده است.از حدود 375 هزار سکنه نیویورک خواسته شده بود که به خاطر بالا آمدن سطح آب رودخانه‌ها، خانه‌هایشان را تخلیه کنند.وقوع این بحران باعث شد نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا در برنامه‌های انتخاباتی خود تغییراتی ایجاد کنند.

 

مقر اصلی سازمان ملل متحد در شهر نیویورک روز دوشنبه 8 آبان به علت نزدیک شدن طوفان سندی به سواحل شرقی آمریکا تعطیل خواهد بود. بخش رسانه‌ها در سازمان ملل طی یک بیانیه اعلام کرد که سازمان ملل دست کم یک روز تعطیل خواهد بود و احتمال دارد سه‌شنبه 9 آبان نیز   مقر اصلی این سازمان تعطیل اعلام شود.

arizona

منبع:

http://hamshahrionline.ir/details/

http://www.asriran.com/fa/news/